Brief aan fracties: ‘Motie Groenloket nog steeds niet Afgedaan’

Vanuit Groen010 hebben we de volgende brief gestuurd aan de politieke partijen die in oktober 2017 de motie Groenloket hebben gesteund. 

Motie Groenloket is nog steeds niet afgedaan. Groen010 geeft het stokje over.

Beste Fractieleden,

In september en oktober van 2017 hebben wij, Vereniging Groen010 in samenwerking met veel groene initiatieven, ons ingezet om het belang van de komst van een groenloket te agenderen. Op 9 november 2017 is de motie Groenloket met een meerderheid aangenomen door de gemeenteraad. Groen010 is vervolgens geconsulteerd door de wethouder en betrokken ambtenaren over de verdere invulling van een groenloket. Maar tot op heden is er nog steeds geen Groenloket.

De opdracht die de gemeente met de motie Groenloket kreeg was niet gering: de verkokering doorbreken, meer transparantie brengen en structureel aan tafel gaan met de groene beweging. Wij snapten dat dat niet binnen een paar maanden geregeld was. Regelmatig hebben we gesprekken gehad met de gemeente over de voortgang van de invulling aan een groenloket. In het begin waren de gesprekken hoopvol. Op 2 mei 2018 is een tussenbericht aan de gemeenteraad geschreven waar we mee konden leven. Maar nu lijkt het proces stil te liggen.

We zijn anderhalf jaar verder. En er is nog steeds geen groenloket. Wij hebben het zicht verloren op waar het proces strandt. Wij hebben ook niet meer het gevoel dat we betrokken worden en invloed op het proces hebben. Het proces zelf legt wederom de problemen bloot die een groenloket kan oplossen: verkokering, gebrek aan transparantie en een gebrek aan dialoog van de gemeente met groeninitiatieven.

Wij hebben ons best gedaan, maar wij denken dat het weer tijd is dat de politiek de handschoen oppakt. Waarom wordt er geen uitvoering gegeven aan de motie van de gemeenteraad? Hoe kan het dat het proces stil ligt? En wat is er nodig dat er toch binnen afzienbare tijd een groenloket komt? We hopen dat de partijen die voor de motie Groenloket hebben gestemd zich er voor willen inzetten dat er via de gemeenteraad weer beweging in het proces komt.

De tijd dringt. De meeste groene initiatieven staan continu onder druk. Regelmatig verdwijnen initiatieven die het niet meer vol kunnen houden. Wij zijn er nog steeds van overtuigd dat een groenloket essentieel is voor het voortbestaan van de vele groene parels die Rotterdam rijk is.

We zijn uiteraard beschikbaar om vragen te beantwoorden en mee te denken hoe we er samen voor kunnen zorgen dat er toch snel een groenloket komt. En we blijven natuurlijk graag op de hoogte van ontwikkelingen en pogingen in de raad om het proces weer aan te slingeren.

Hartelijke groet,

Rutger Henneman

Caroline Zeevat

Nienke Bouwhuis

Vereniging Groen010

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s