‘En wat vind jij d’r nou van?’ We vroegen het aan Gerrit en Leonie Roukens

Interview: ‘En wat vind jij d’r nou van?’ Groen 010 vroeg het aan Gerrit en Leonie Roukens.

Wie zijn jullie eigenlijk?

Gerrit is jarenlang actief geweest met natuur en milieu educatie en het ontwikkelen van Educatieve tuin de Enk. De Enk is een prachtige schooltuin in Feijenoord. Leonie werkt als sociaal stadstuinder. 2 jaar geleden zijn vader en dochter gestart met Planetcare. “Wij ontwikkelen een natuurrijke leefomgeving in de stad. Die stadsbewoners uitnodigt om in contact te komen met natuur. Om zo de relatie tussen met mens en plant te benadrukken en te verbeteren.”

Groen 010 wil groen initiatieven en groen ondernemers bij elkaar brengen. Wat vinden jullie daar nou van?

“Een groene gemeenschap maakt sterker, weerbaarder en nodigt uit tot samenwerking. Een gelijk speelveld zorgt ook hopelijk voor meer groene initiatieven in de stad. De tijdelijkheid en soms onzekerheden bij projecten is iets waar wij tegenaan lopen. En dat je niet helemaal inzicht hebt in wat er allemaal is en speelt bij andere initiatieven en organisaties. Meer (stenen)ruimte vrijstellen in de stad waar groen initiatieven en bewoners vrij zijn om een natuurrijke omgeving te creëren zou mooie ontwikkeling zijn.

Door je te verenigen kan je meer bijdragen aan het ecologisch systeem in de stad en een inspiratie zijn voor Nederland en andere landen. Als de uitgangspunten min of meer gelijkwaardig zijn en de politieke wil er is dan leidt dat naar een vitale stad.

Een verenigde groen sector die groen 010 gaat neerzetten is meer dan de som der delen. Het werkt synergetisch. Wij hopen dat we er samen voor kunnen zorgen dat onder andere de biodiversiteit groter wordt en meer mensen in contact komen met natuur. En dat we langzaam een nieuw natuurbeeld creëren waarin de mens onderdeel is van het ecologisch geheel. En het bewustzijn dat we zorgvuldig met planten en dieren moeten omgaan groter wordt.”

Wat lijkt jullie de grootste valkuil? Dus waar moeten we met z’n allen alert op zijn?

“Tijdig knopen doorhakken. Met vele meningen en belangen kan het soms lang duren voordat beslissingen genomen worden. Samen kijken wat het beste is voor het grotere geheel in de stad.”

Heb je nog tips voor de korte termijn, zeg maar tot de verkiezingen?

“In gesprek blijven met politieke partijen en Groen010 laten groeien. Zodat er in februari een hoop partijen aanwezig zijn bij de Groentafel No2. Rond groen010 een campagne starten en zorgen voor naamsbekendheid. “

Tenslotte: Ga je lid worden van Groen 010?

“Ja! Het is een ontwikkeling waar wij blij mee zijn. Planten en dieren zijn de basis van ons bestaan en verdient meer ruimte en erkenning in de stad. Wij geloven dat groen 010 daar een grote rol in gaat spelen.“

Tekst:GF

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s