Groentafel#3: Aan de slag

on

Hoe geef je woorden aan een bijeenkomst waarin de sfeer minstens zo belangrijk was als de inhoud?

Zo’n 40 deelnemers waren er. Waarbij het aantal ambtenaren en praktijkmensen uit het groene netwerk elkaar in evenwicht hielden. Een mooie opkomst.

Pitches over beleidsinstrumenten voor betaald groenbeheer
Centraal in de bijeenkomsten stonden drie beleidsinstrumenten die de gemeente in handen heeft om bewoners betaald beheer te laten verrichten in de stad. De Groenaanbesteding, dit is de opdracht die groenaannemers krijgen van de gemeente om het stedelijk groenbeheer uit te voeren (kans: je doet als groeninitiatief mee met de aanbesteding, net zoals de grote groenaannemers, of beter nog, je maakt er onderdeel vanuit), Right to Challenge (je daagt de gemeente rechtstreeks uit dat je een groentaak kunt uitvoeren),  Right to Cooperate (je legt je idee voor aan een welzijnsaanbieder in de wijk en die kijkt of het past in hun beleid. 10% van hun budget is hiervoor beschikbaar).

Na drie pitches van ambtenaren over het idee van de drie beleidsinstrumenten, ging het gesprek verder aan drie tafels waarin een ervaringsdeskundige zijn/haar ervaringen met één van de beleidsinstrumenten deelde. Wat daarbij opviel was het open en levendige gesprek met  interesse voor elkaars belevingswereld en dat het veelal concrete afspraken opleverde.

Informatief en transparant
Wat vooral is blijven hangen van deze bijeenkomst, is een gevoel dat we werkelijk samen aan één kant van de tafel zaten om samen naar een probleem te kijken: hoe kunnen we het groenbeheer in de stad naar een hoger kwaliteitsniveau krijgen, als het gaat om biodiversiteit, sociaal beheer en gezondheid.
Grote stukken groen, die ver van de bewoners afstaan, kunnen uit praktisch en technisch oogpunt het beste door grote groenbedrijven worden gedaan. Maar dat ligt anders voor kleinere stukken groen waar bewoners meer betrokkenheid bij hebben en waar deskundig beheer en extra tijdsinzet meer biodiversiteit oplevert. Dit biedt ook andere belangrijke waarden: meer sociale cohesie, educatie, gezondheid (zowel mentaal als fysiek), etc.

Vruchtbare bodem voor vervolg
De middag heeft absoluut een vruchtbare bodem gelegd voor vervolggesprekken tussen het werkveld en de gemeente, bijvoorbeeld  over de groenaanbesteding, waar we tussen nu en eind van het jaar samen op zoek gaan naar waar de ruimte zit, voordat deze aanbesteding uit gaat. Groen010 wordt als gesprekspartner meegenomen. Er is hiervoor een afspraak in de maak.

De groentafels vinden een paar keer per jaar plaats op afroep. De resultaten laten zien wat de meerwaarde is van verbinden en bundelen van krachten.

Plaats een reactie