Met 7 punten de groene toekomst in: tips voor de partijprogramma’s

on

Groen agenda voor je politieke programma

Geachte politicus, beste partijlid, lieve mede-Rotterdammer

Jullie zijn vast hard aan de slag om het partijprogramma voor de komende verkiezingen te schrijven. Vanuit de Groen sector willen we jullie een handje helpen.

We hebben hier een aantal stellingen opgeschreven die je vast inspireren om in je programma te verwerken.

  1. Rotterdam is koploper  voor als het gaat om sociaal groen en groen participatie, er zijn hier meer dan 150 wijktuinen en natuur initiatieven. Dat is een kracht die onze stad ook in de toekomst gezond, groen en duurzaam houdt.
  2. De integrale aanpak waarmee groen initiatieven in de haarvaten van de samenleving aan de slag zijn kan het beste georganiseerd worden via een groen loket. Een groen loket betekent dat de overheid programma’s voor groen die nu verdeeld zijn over water, rivieren, groenbeheheer, NME, gezondheid, participatie, re-integratie, beheer en stedelijke ontwikkeling etc in één loket organiseert. Met het groen loket ontstaat een gelijk speelveld en kunnen de beschikbare  middelen eerlijk en effectief worden ingezet.
  3. Groen is net zo belangrijk voor Rotterdam als sport en cultuur, het is tijd dat we deze nieuwe  innovatieve sector steunen. Groen is geen kostenpost, maar een investering voor stad, mens en natuur dat direct rendeert op economisch en welzijns gebied. De groene sector is niet gebaat bij knuffelsubsidies (eenmalige subsidies), maar wel met duurzame ondersteuning, beleid en investeringen. Hiermee nemen we deze sector serieus.
  4. De groene toekomst van de stad maken we samen: overheid, politiek en groen initiatieven gaan voor gezonde groene stad  voor de Rotterdammers. Daarvoor maken we het beleid met elkaar via het groen loket
  5. Duurzaamheid is meer dan de transitie van de haven en groene daken: de  groencultuur in de stad draagt bij aan  de duurzame stad. Duurzaamheid wordt heel tastbaar voor de Rotterdammers door de vele groen initiatieven.
  6. De groen cultuur in de stad is te belangrijk om achter een dienst op te hangen, een eerlijk speelveld is belangrijk oom de groen cultuur ook voor de toekomst te behouden,
  7. De groencultuur in de stad staat niet op zichzelf, overal in Nederland, in Europa en de wereld  is er een omslag aan de gang waardoor  sociaal ondernemers in de openbare ruimte met groen aan de slag zijn. Maar in Nederland is de groen cultuur nog nergens goed geregeld. In Rotterdam zijn de ontwikkelingen om orde op zaken te stellen ver gevorderd. Wij zijn hierin de koploper. Door de Rotterdamse aanpak uit te dragen kunnen en ook de andere steden inspireren met hoe je de groencultuur toekomstbestendig maakt.

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s