Verslag 20/9 – groen initiatieven verenigen zich

Groen initiatieven verenigen zich in een groenraad en zetten zich in voor een groenloket. Dat zijn de resultaten van de eerste bijeenkomst van Groen 010 die op woensdag 20 september 2017 op de Vredestuin bij het Pompenburg is gehouden.IMG_20170921_100007

Met zo’n 150 groene initiatieven in de stad is Rotterdam koploper in Nederland. Groen initiatieven zitten in de haarvaten van de samenleving, hier wordt gesignaleerd wat er speelt in de stad, hier ontstaan nieuwe verbindingen. Groen houdt de stad gezond, duurzaam en veilig.

IMG_20170921_100442

Maar niet alles in ‘groen land’ loopt op rolletjes. De initiatieven trekken aan de bel: ‘we zien  door de bomen het bos niet meer.’ Er zijn tientallen programma’s en diensten waar groen onder valt. Op de bijeenkomst waren initiatieven uit heel Rotterdam en  betrokken ambtenaren uit verschillende diensten bij elkaar gekomen.

Groen 010 ziet deze bijeenkomst als de eerste in een reeks. Het doel van deze groen 010 tafels is om met sociaal ondernemers, overheid en politiek gezamenlijk een groen loket te ontwikkelen.IMG_20170921_100224
“Om de initiatieven ook in de toekomst te behouden is er structuur nodig,” zegt Caroline Zeevat van Stadslandbouw Schiebroek, een van de initiatiefnemers van Groen 010. “We hebben behoefte aan een gelijk speelveld en aan transparantie. “ vertelt MelO van Stichting Lekker Groen. “We willen samen met de overheid het beleid maken”, vult Nienke Bouwhuis van Krachtgroen en de Groene Connectie aan. “ Wil je als groen initiatief niet een druppel op een gloeiende plaat zijn, dan moeten we ons als sociale beweging organiseren.” vindt Rutger Henneman van GroenGoed en gastheer van de Vredestuin waar de bijeenkomst plaatsvond. Bob Hartog van Natuurmonumenten stak hem een hart onder de riem: De groene sector in Rotterdam is verbonden met de grote organisaties buiten de steden. We horen bij elkaar.IMG_20170921_100157

Barbara Kathmann, Raadslid voor PvdA moedigt de initiatieven aan: “Groen is gewoon te belangrijk om onder de dienst Sport en Cultuur te hangen. Groen verdient dezelfde aandacht als Cultuur en Sport. Ik maak me sterk voor een groen loket en een wethouder groen.”IMG_20170921_100044

Rotterdam staat erom bekend open te staan voor nieuwe ideeën. IVN directeur Jelle de Jong: Ik ken nog geen stad waar dit wel goed geregeld is.” Een groen loket zal voor de emancipatie zorgen van de nieuwe sector die sinds 10 jaar in Nederland sterk is gegroeid. De hoeksteem daarvoor is nu gelegd!

Luister ook naar de verdiepende reportage op Radio Rijnmond: www.rijnmond.nl/nieuws/159442/PvdA-wil-wethouder-groen-in-Rotterdam

__________________________________________________________

__________________________________________________________

PZH logo

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s